Tai Chi Chuan (Tai Ji Quan) gyakorlatok

Tai Chi (Tai Ji) a taoista/kínai hagyomány alapvető filozófiai vagy kozmológiai alapját jelenti. De utal a tai chi chuan (tai ji quan, TJQ) gyakorlatrendszerre is, és általában ezt értjük alatta. Szó szerinti jelentése: Tai – nagy, hatalmas; Ji – legfelső, legvégső; Quan – ököl. Összeolvasva körülbelül azt jelenti, hogy egy olyan módszerrel / művészettel állunk szemben, amely a teljes és végérvényes valóságot az ököl, vagyis a test (mozgás) használatán keresztül fejezi ki. Ezzel a végső Tai Chi állapottal, más szóval ezzel a legyőzhetetlen lágy erővel és legfelsőbb elvvel való harmonikus egyesülés végső soron a mozgás és a világgal való együtt-áramlás megértése és megtestesítése során történhet meg bennünk. Afféle mozdulatlanság a mozgásban (wei wu wei) tapasztalás során, akár kicsiben, akár nagyban, akár részlegesen, akár egyre gyakrabban, akár állandóan ezt tapasztalva.

tai chi chuan
tai chi chuan

Hogy konkrétabban mi is a tai chi chuan ezt elég nehéz meghatározni, mert sokféle aspektusa létezik és ezek sokféle stílus köntösében megjelenhetnek. Fontosabb aspektusai: harc(művészet), művészet, kozmológia-filozófia, természet- és emberismeret, egészségmegőrzés, mozgáskultúra, önfejlesztés, önismeret, szellemi út, ez mind a Tai Chi és még sokkal több annál, amit itt most szavakba tudtam zárni. A tai chi chuan formagyakorlás közben a Tai Chi alapelveit gyakoroljuk: próbáljuk megérteni, és gyakorlatba ültetni, azaz eggyéválni vele. A Tai Chi mélyebb értelmét tekintve az úton idővel minden Tai Chi-vá válik, azaz bármilyen tevékenységet lehet a Tai Chi szellemében végezni. Az alapelvek gyakorlásával, segít hogy megtanuljunk erőfeszítés nélkül, elégedetten, derűsen létezni, idomulva a külső jelenségekhez, más szóval segít integrálódni, harmonizálódni abban, ami Van az életünkben. A gyakorlás során igyekszem önismereti fókuszt is adni, hogy tapasztalatalapú felismerések segítsék a személyiség kibontakozását.

A tai chim

  • Ha szeretném konkrétabban megfogalmazni a lényegét – anélkül, hogy a stílusokba és a formai sokféleségbe belebonyolódnék – akkor a tai chi chuan 10 alapelvét ismertetném. Ha formailag közelítem meg, akkor leginkább yang stílusú tai chit gyakorlok és tanítok. Bár emellett korábban chen és shaolin, majd az utóbbi években (2018-19) berlini tartózkodásom alatt jelentős wutang hatások értek. Iskoláimról itt. Ezek alapján tanítok pusztakezes formagyakorlatok közül 48-ast és kisformát, illetve ezek kapcsán képességfejlesztést, testtudati, önismereti vonatkozásokat és harci alkalmazást.
  • Kard: Tai chi és kungfu kardhasználat alapokat és formagyakorlatokat tanítok még.
  • Páros gyakorlatok: A tai chi chuan fontos része a Tui Shou, Da Lu, Chin Na illetve egyéb páros gyakorlatok. A párban való munka során fejleszthetjük képességeinket és tapasztalati úton gyors és hatékony visszajelzést kapunk a partnertől, hogy az egyéni gyakorlásunk során milyen mértékben sikerült megértenünk a lényegi instrukciókat és megvalósítanunk az alapelveket.
  • Tui Shou (ragadós/toló kezek): Páros gyakorlat, célja a tai chi alapelvek mélyebb megértésén túl egyrészt, hogy a JingQi (egyfajta belső hő, vitalitás, tettrekészség) ébredjen bennünk, másrészt segít az erő(nk) természetének és használatának – tehát erőfeszítéseink, hatékonyságunk – mélyebb megértésében. Harmadrészt egy nagyon jó kis önismereti eszköz, amelyben magunkra ismerhetünk alapvető kapcsolódási (akár kommunikációs), konfliktuskezelő és reakció sémáink tekintetében. A klasszikus tui shou paneleken túl további test-tudati és önismereti vonatkozások is előkerülnek bodywork formájában.

Sápi Ádám, 2016-09

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Kapcsolódj be a gyakorlásba te is! Aktuális programok itt. Online kurzusok itt.

Visits: 42 | Today: 0 | Total: 4518

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük