Ellazultság és központosultság a tai chiban – Képességek a tai chiban 4. rész

A mai epizódban is a “core skill”-eket fogom tárgyalni, mégpedig a földeltség vagy földelés vagy lesüllyesztés mellett az ellazultság és központosultság a tai chiban. Sorrendben vhogy úgy valósul meg, hogy első feladat az ellazultság megvalósítása, ha ez nem tud megvalósulni a test-elme szintjén, akkor nem tud központosulni sem a testtömeg, sem a mozgékony elme. A feszültség akadály, más megközelítésben a feszültség támadható, ha laza vagy nem képezel felületet az élet támadásaival szemben. Elérhetetlen vagy vagy érinthetetlen :). A stressz az élet támadásaira adott helytelen reakció, amely rögzül a test és az elme szintjén is, ez a distressz szindróma, kortünet, állandósult feszültség, amely nem szűnik meg akkor sem, amikor a “veszély” elmúlik. Tehát van annál rosszabb, hogy feszültségben él az ember, az, ha nem tud róla.

Han mesterrel tolókezezéses élményről számolt be egy tanítvány. Amikor nyúlsz felé, nincs ott senki, ha nyúlsz érte a semmibe nyúlsz, ez a yin elv megtestesülése, a holdnak sincs fénye. Majd hirtelen felkeményedik és akkor váratlanul ott Van, olyan élményed van, mintha egy gyorsvonat ütött volna el, ez a yang elv, amikor a nap süt. És az Út, a kettő közti tér. Lenni és nem lenni. Emlékeztek még milyen a jó férfi, kemény és lágy. Egy másik megfogalmazásban, ha felém jössz reménytelenül hosszúnak érzed az utat, ha menekülsz előlem, akkor pedig elkeserítően rövidnek. Most itt belekaptam más alapelvekbe is, követés, tapadás, hallgatás, ezekről majd máskor bővebben. Térjünk vissza a kályhához: ellazultság és központosultság a tai chiban.

Szóval a 4 lépcsős modellünk első lépcsőjét tisztáztuk: az ellazulás (és akadályai). Ha ez megtörténik, akkor a második lépcső következik a központosulás, a középről nagyon sokat lehet beszélni minden szinten és azt hiszem meg is szoktam tenni. A haladó és kezdő tai chis között az a különbség, hogy a haladónak a közepe tai chizik és a perifériái nem csinálnak semmit, a kezdőnél fordítva, a közép nem csinál semmit, a perifériák meg tai chizni akarnak, ez egy idő után fárasztó és unalmas tud lenni. Tegyük fel megvan a második lépcső is, megvalósult a központosultság, akkor történhet a földelés v lesüllyesztés, e momentum során kerülünk kapcsolatba a földdel, erről beszéltem a legutóbbi epizód során bővebben. Azt mondják nálam lehetsz erősebb, de a földnél senki sem erősebb, ha a Föld velem van, a földet nem tudod eltolni. A Földet hiába szennyezi az emberiség, úgy fest mindent képes elnyelni és minden terhet a hátán hord. Te vajon mennyiben használod a Földet hétköznapjaid során? Vajon mi változna, ha jobban kihasználnád ezt a potenciált? (Egyebként állítólag Chuck Norris nem úgy nyom fekvőtámaszt, hogy eltolja magát a földtől, hanem a ő a Földet nyomja lentebb :D. Najó mégegyet: hány fekvőtámaszt tud nyomni Chuck Norris? mindet! :))

Szóval folytassuk a sort: ellazulás -> központosulás -> földelés. Ha ez megvalósul akkor létrejöhet egy állapot, amit Egységnek hívjunk most. Ez egy gümölcs, egységállapot, amelyben a megkülönböztetés mentes. Egy vagy a közepeddel, a földdel, a föld közepével, az ellenféllel (vagy bármivel, ami látszólag kedvezőtlen hatást gyakorol rád az életben). Erről nem is szabad sokat beszélni, mert maga a nyelv is kettősségen alapszik. Mára ennyi!

A videóban a korábban látott San Jose-i hős (Chen Bing) nagyapja látható (Chen Xiaowang), hetvenX éves és Ázsia legerősebb embere száll vele szembe, ő olyan, mint a mi Fekete Lacink, autókat rakosgat ide oda, meg kamionokat tologat szabadidejében. A videó hosszú, de a lényeg benne van. Grandmaster Chen Xiaowang demonstrálja a fenti 4 lépcsőt, földel keményen, öö azaz lágyan, az izomembernek 3×1 perce van, hogy kitolja őt egy 1m sugarú körből. S vajon kitolja?

Maga a “küzdelem” a 20. perctől van, ha csak az érdekel. Érdemes azonban végignézni a vidit, sok tai chi- és erődemonstráció van benne, afféle tv show szerűen. Érdemes a kezét nézni Xiaowang bácsinak, egyáltalán nem fog, nincs a periférián ellenállás a külső erővel szemben, ő középen van, nem a periférián. Sőt, a földben van..

Sápi Ádám, 2021-05

Tetszett? Ne maradj le a folytatásról! További epizódok a Képességek a Tai Chiban cikk sorozathoz:

  1. rész: A formagyakorlat – a lágy box?
  2. rész: Kemény és lágy – így teljes a tai chi
  3. rész: Földelés képessége és erős combok
  4. rész: Az ellazultság és központosultság
  5. rész: Körkörösség – páros gyakorlatok
  6. rész: hamarosan

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Kapcsolódj be a gyakorlásba te is! Aktuális programok itt, fb események itt, online kurzusok az online e-learning felületen itt.

Visits: 385 | Today: 0 | Total: 107547

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük