Földelés és erős combok – Képességek a tai chiban 3. rész

Az online tai chi kurzus mai epizódjában az egyik “core skill”-t fogom tárgyalni, mégpedig a földeltség vagy földelés képességét. A földelés egyik feltétele, hogy a test tömegközéppontja középen legyen, ez a csípő és alhas területe, ennek fontosságát úgy hangsúlyozza a hagyomány, hogy add oda a földnek, ami az övé. Ez jelenti a lesüllyesztett közepet, térd hajlítva, medence magunk alá billen, más kifejezésekkel a keresztcsont lógjon, vagy a gát süllyedjen. Ugyanarra utal. Ha nem adod Földnek a közepedet – mivel így vagy úgy de el fog venni tőled vmit – akkor a fejedet veszi. Ilyen a gravitáció. Manapság annyi tüntetés van, volt egy a gravitáció ellen is. A gravitáció ellen lázadni nem érdemes, vele menni, használni őt viszont annál inkább. Ez humorosnak tűnhet, de nagyon mély értelmű bölcsesség, ha megértjük. A fej az Égnek jár és ahogy spirituális törekvéseinkben úgy a tai chi gyakorlásban is az alapvető vertikális tengelynek a helyén kell lennie, ez a fizikai testben a gerinc. Ha ez ferde (tehát nem jól kapcsolódunk a földhöz és éghez), akkor a törekvéseink könnyen célt tévesztenek és nincs ami megtart, támogat minket a horizontális (vagy világi) kibontakozásunkban. Hiba, ha a fejet elveszi a föld, a közép meg az ég felé tör. Aki nem hajlandó ezt megtanulni, az a páros gyakorlatok során meg fogja tapasztalni, hogy milyen az, amikor a fejét a föld veszi el. Magyarán felborul. A páros gyakorlás fontos visszajelzést ad nekünk, hogy mit milyen mértékben értettünk meg. Eközben más core skill-ekben is megerősödünk, de a többivel majd másik alkalommal foglalkozunk.

A tai chi gyakorló erős, de az erőközép lentebb van, mint a nyugati testideálban megszokhattuk, a modern testkultusz ugyanis feltolta a közepet a mellkas, vállak, karok területére. Ezt láthatjuk megtestesülni bárhol, ahol az erőt akarják napjainkban demonstrálni.

Az erős közepet erős lábakkal kell megtámogatni, ezek egyúttal kapcsolatunkat is meghatározzák a földdel, amelyet a hagyomány úgy fejez ki, hogy erős comb a hosszú élet titka. Erről már sokat beszéltem, hogy mi köze a lábaknak a közép kibontakozásához és a felső test, tartás, légzés, tudat állapotához. Hasonlóan, ahogyan a ház alapja is meghatározza a falak illetve a tető minőségét, lehetőségeit.

Na nézzünk egy érdekes és ritka stílust, amiben hihetetlenül mély állásokat prezentál ez manószerű figura nekünk. Jusson eszünkbe az erős lábak kapcsán, amikor a bemelegítés során az íjállásokat vagy párhuzamos talpélfogást gyakorlunk. De mondhatnám a gyökércsakrás béka formát is. Nála a gát súrolja a földet a combok meg nemhogy vízszintesek, hanem süllyednek a csípő irányában 🙂 Persze ez mar bizonyos szempontból túlzás, tehát nem szükséges, inkább erődemonstráció, mert így veszít a vázszerkezet struktúrájának erejéből, ha a vízszint alá megy.

Lássunk egy hölgyet is, ha már női combokat emlegettem. Ez azért is érdekes, mert olimpiai sportszámmá vált a tai chi, sportot csináltak belőle, versenyzés van és kunsztokat mutatnak be. Ez a klasszikus megközelítéstől idegen, bár elmélyültség és képességek itt is vannak, lássunk ilyet is:

jaj ez a vidi mar nem él 🙁

Tetszett? Ne maradj le a folytatásról! További epizódok a Képességek a Tai Chiban cikk sorozathoz:

  1. rész: A formagyakorlat – a lágy box?
  2. rész: Kemény és lágy – így teljes a tai chi
  3. rész: Földelés képessége és erős combok
  4. rész: Az ellazultság és központosultság
  5. rész: Körkörösség – páros gyakorlatok
  6. rész: hamarosan

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Kapcsolódj be a gyakorlásba te is! Aktuális programok itt, fb események itt, online kurzusok az online e-learning felületen itt.

Sápi Ádám, 2021-04
Visits: 956 | Today: 0 | Total: 107547

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük