Hogyan ne gyakoroljunk chi kungot

A csikung gyakorlás akadályai. Az előző levélben a hogyan gyakoroljunk csikungot téma után, most a hogyan ne gyakoroljunk chi kungot témát vesézem ki. Megosztom veled a 10+ éves oktatói praxisom során tapasztalt 3 legnépszerűbb akadályt az úton.

Hogyan ne gyakoroljunk chi kungot – a 3 akadály:

  1. Nem hiszek az csíben / energiában! Gyakori vitatéma és vízválasztó a hiszek-e az energiában. Egyszer találkoztam egy régi gyakorlóval, akit évek óta nem láttam, kérdeztem mi újság jár-e még edzésekre, azt mondta már nem, mert az új barátja nem hisz az ilyesmiben. Mélyen érintett és sokat gondolkodtam, hogy miben is kéne hinni és vajon miért hiszik az emberek, hogy itt hinni kéne. Nem a hit szerepét akarom lebecsülni az életben, de jelen esetben nem az kell nekünk. A csikung gyakorlás egy empirikus ösvény, amely tapasztalati, élmények útján formálódik, azaz formál téged. Korán rájöttem, hogy nem szekularizálni akarom az embereket, azokhoz is akarok tudni szólni, akik hisznek benne és azokhoz is akik nem, nekem ez tök mindegy. Ahogy Buddha mondta, nekem ne higyjetek el semmit, amíg ti meg nem tapasztaltátok. Abban minden gyakorló egyetért, hogy óra után jobban érzi magát, mint óra előtt. Ha magadra ismersz, akkor elég jól csinálod és ez pont elég! Én oktatóként tapasztalatokhoz segítelek, amelyek formálnak. Én a gyakorlás keretrendszerét hangolom és a bemeneti paramétereket igazítom (set & setting) a gyakorlói hagyomány útmutatásai, alapelvei és saját megértésem szerint, hogy benned is működővé váljon a történet (best practice), mérvadó tapasztalatokat szerezz. Tapasztalásba sodorlak, de hogy ezt hogy hívod és miben hiszel és miben, hogyan szolgál ez téged az a te dolgod. Lehetőség szerint leszoktam a chi és energia szóhasználatról is, mert csak zavaró tényező, ha azzal foglalkozol, hogy mit kéne érezni és miben kéne hinni. Ezek mind elhomályosítják a jelen tapasztalat fényét és a képességedet, hogy együtt rezdülj vele.
  2. Nem tudom megtanulni! Másik népszerű téves prekoncepció azon rugózni, hogy mennyi ideig tart megtanulni, meg tudom-e tanulni. Meg akarom tanulni a csikungot, tajcsit – téves nézet! Csikungot, tájcsit akarok tanulni – helyes nézet! Az a nehézség benne, hogy más, mint a nyugati mozgás formák, trendek. Másrészt komplex és egész élethosszig kínál fejlődési, tanulási lehetőséget. Mennyi idő megtanulni az életet, 35 év? Sztem 50 évesen bölcsebb leszel. El lehet olvasni a világirodalom klasszikusait 16 évesen? El, de a megértés szintje olyan is lesz. Lehetsz a szakmád csúcsán 30 évesen? Sztem minél többet foglalkozol vmivel, annál jobb leszel benne, annál mélyebb a megértésed szintje és annál teljeskörűbb a megvalósításod / megvalósultságod az életben. Ez így van a chi kung, tai chiban is. Sőt ebben a műfajban, művészetben a gyors rombol, a lassú épít. Szóval bátorítalak, hogy kezdd ma és ne keresd a végét! Minél többet teszel bele, annál többet tudsz kivenni belőle, de nincs vége. A chi kung az nem csak egy gyakorlatsor, hanem egy tapasztalat, élmény, ezen alapuló belső munka és fejlődés. A tai chi még inkább! Kérdezheted, hogy de akkor mit fogok én kapni egy egész napos tanfolyamon és a 4 hetes gyakorlástól? Egyrészt a csikung gyakorlatsorokat meg tudod tanulni, ami egy jó befektetés és rajtad áll hogyan kamatoztatod gyakorlásoddal. Én megadom a gyakorlás feltételeit, sínre teszlek, a többi rajtad áll. Másrészt meséljenek azok, akik gyakorolnak már egy ideje: itt olvashatsz gyakorlói visszajelzéseket programjaim kapcsán.
  3. Tudni / érteni akarom! Ez inkább kulturális sajátosság, a nyugati ember érteni és tudni akar mindent, de a csí (qi) koncepció kognitíve nem megragadható, inkább tapasztalható és lehet vele menni, érezni, élni (flowban lenni) vagy nem. A tudni vélés egy csapda, megbéklyózod magadat. Ahogy a zenben a nemtudás zűrzavar, a tudás tévedés és ezek felett áll annak megértése, hogy tudom, hogy nem tudhatom. Hiába olvastál a chi kungról, hiába véled érteni, nincs mit érteni vagy tudni rajta, ahogyan a szeretkezést sem megérteni kell, és az ebédet sem tudni kell. Ahogy az életedben is, az számít amit teszel, nem az, amit tudsz. Tudni és nem tenni, valójában nem tudni! Bölcsesség a tettekben rejlik, nem a fejben. Megszerezheted az étlapokat, meg is tanulhatod őket, de ha már az étterem körül andalogsz, inkább gyere be és egyél vmit, tudományosan bizonyított, hogy az étlapokkal nem fogsz jól lakni. Erre rácáfolva a következő levélben kapsz tőlem egy chi kung előadást a szintjeiről, lehetőségeiről, gyakorlat típusairól, hogy kielégítsük a fej éhségét is. De ne feledd, ez csak annyit ér, amennyit a magadévá teszel belőle, ehhez kell a gyakorlás, amelyet az alábbi videóval tudsz kezdeni. Szóval gyakorlás, még ma! Tedd meg ma, mert a holnap holnap marad!

A videót a gyakorlattal itt láthatod.

Az chi kung elméleti előadást pedig itt.

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Kapcsolódj be a gyakorlásba te is! Aktuális programok itt, fb események itt, online kurzusok az online e-learning felületen itt.

 Sápi Ádám, 2022-jan, további írásaim 
Visits: 6650 | Today: 2 | Total: 107552

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük