Erő és Energia a Tai Chiban – Mesék az Erőről 1.

Erő és energia a tai chi -ban. Az erő a négyzet, az energia a kör. Az erő a kalapácsban, az energia az ostorban. Az erő a bivalyban, az energia a tigrisben. Az erő halott, de az energia hajlékony. Idősebb korban az erő már csökken, azonban az energia uolyan szinten marad. A legtöbb gyakorlótól 3-5 év gyakorlás nélkül nehezen elvárható, hogy megértse ezt a koncepciót és mondhatjuk azt, hogy aki nem gyakorol, nem értheti meg az energiát, mert az energia nem megérthető, nem tudható, de tapasztalható, megélhető. Ha fogalmi úton közelítünk, az olyan mint hálóval a tengert kimerni, nem fog működni, hogy klasszikusokat idézzek. Mi is ez az energia?

Erő és energia, a tai chi -ban először a mozdulatokat tanuljuk, az erőt és azután az energiát, a kört. Ha egy tóba követ dobunk a hullámok minden irányba elindulnak, mégis ha egy levél lebeg a víz felszínén, a hullám nem fogja elmozdítani, hanem keresztül megy rajta/alatta. Más szóval a víz egyik pontjából a hullám eljuthat a másik pontba, a víz molekulái mégis az eredeti helyükön maradnak. A test 2/3-a víz, mire tanít ez téged? A hullám/energia behatol, az erő nem, az erő megütközik a felszínen.

“Először sajátítsd el a mozdulatokat, akkor eljuthatsz oda, hogy megérted az energiát, az energia megértésével eljuthatsz a halhatatlanság szintjére.”

Sápi Ádám, 2019-06

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Kapcsolódj be a gyakorlásba te is! Aktuális programok itt. Online kurzusok itt.

Visits: 359 | Today: 0 | Total: 118506

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük