Négyzet és kör a Tai Chiban – Mesék az Erőről 2.

Négyzet és kör a tai chiban. Visszatérve a négyzet és körre. A négyzet linearitáson alapul és mint ilyen emberi, az egyenes vonalak, mozgások, formák az emberi elme működésének, az emberi csinálás következményei, az ember által alkotott dolgok egyenesek, ha megnézed a városokat, épületeket, azok tele vannak egyenes vonalakkal, az emberi tudat linearizálja, tehát vonalassá, négyzetessé képezi le a valóságot, a természetben nincs egyenes és nincsen szabályos, de van íves és van kör, van szabálytalan. Ami emberi csinálódik, a természet inkább történik vagy enged a történésnek. Elérkeztünk egy másik kettősséghez a kör – négyzet után, még pedig az organikus – mechanikus kettősséghez. A természet inkább körszerű formákat produkál és időben ciklikusság jellemzi. Az emberi civilizáció egyenes, négyzetes és szabályos formákat produkál, időben linearitás jellemzi. A természet – mivel isteni – eredendően tökéletes, enged a változásnak, egyensúlyban tartja önmagát. A civilizáció – mivel emberi – tökéletlen, állandóságra törekszik, és előbb vagy utóbb tönkreteszi önmagát. A művészet hajdanán az isteni remekmű, a természet utánzására törekedett alkotásaiban, a Tai Chi Chuan, mint művészet is a legfelsőbb (Tai Chi) felé törekszik az Chuan (ököl, erő, harc, test) útján, révén. A mechanikust, az emberit, a végest, a tökéletlent, fokozatosan és módszeresen igazítja az organikushoz, az istenihez, a végtelenhez, a tökéleteshez. Az organikus mozgás élettel teli, harmonikus, egészséges, esztétikus, erőfeszítés mentes. A mechanikus mozgás fárasztó, a mechanikus alkatrészek kopnak, fáradnak, a test állapotát kihasználja, erejét elhasználja, a lineáris mozgásoknak végpontja van, ha vége van akaratlanul is energiát veszítesz. Sportolás után fáradt vagy, tai chizás után feltöltődve érzed magad.

Négyzet és kör a tai chiban, a négyzet egyenes. Ha az emberit az egyenest és az istenit a kört egyesítjük, akkor spirált kapunk, ami hordoz linearitást, de ciklicitást is. A spirál, mint legfelsőbb elv lépten nyomon tettenérhető fraktálszerűen, ott van a dns-edben, minden sejtedben, abból épülsz fel, ott van a tengerben, a vizekben, a wc lehúzásban, a természetben, az anyagot alkotó részecskék spin energiájában, a galaxisokban, a kozmoszban, ahogyan tágul és a személyiség fejlődési modellje is spiráldinamikára épül. A körkörösségen és spiralitáson alapuló mozgáskultúra által benned az emberi felemelkedhet és affelé tendál, ami rajtad túlmutat, ami több nálad, ami nem behatárolt, tanúja lehetsz a végtelen betüremkedésének a végesbe. A tai chi nehéz és könnyű. Nehéz tanulni, mert nem emberi, nem szimmetrikus, nem logikus, nem igazán megérthető, de idővel könnyű lesz végezni, hiszen misem természetesebb 😉

Sápi Ádám, 2020-03

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Kapcsolódj be a gyakorlásba te is! Aktuális programok itt, fb események itt, online kurzusok az online e-learning felületen itt.

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Kapcsolódj be a gyakorlásba te is! Aktuális programok itt. Online kurzusok itt.

Visits: 299 | Today: 0 | Total: 118506

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük