Miért flow – tai chi és flow állapot

Mivel többféle tai chi stílus, iskola, megközelítés van, az alábbiakban kifejteném mik a Tai Chi flow rendszer és iskola sajátos jellegzetességei, kiemelt hangsúlyai:

  1. testtudat és önismeret
  2. flow állapot és áramlásélmény
  3. alkalmazott művészet
  4. benső harcművészet és zen szellem

1.TestTudat – tai chi flow, mint önismereti eszköz

A TCF lágy, folytonos, körkörös mozgással, illetve a légzés és mozgás összhangjával dolgozik. Ez az organikus mozgáskultúra könnyen végezhető, de nem könnyen tanulható, mivel nem lineáris, nem szimmetrikus és nem mechanikus, hanem természetes, éppen ezért természetes állapotba juttat. Az áramlásélmény elősegítésén és akadályainak leküzdésén testi és tudati szinten is dolgozunk, mivel egyik másikat támogathatja vagy akadályozhatja. Tudatosabbá tesz önmagadra, mivel radikálisan rámutat akadályaidra, blokkjaidra, a mozgásod életed tükre, ha változtatsz mozgásodon, megváltozik az életed. A gyakorlás során mozgásterapeutaként igyekszem önismereti fókuszt is adni, hogy tapasztalatalapú felismerések segítsék a személyiség kibontakozását. A TCF így fokozatosan hozzásegít egyfajta áramlásélmény tapasztalásához, amely segíti a személyiség / tudat (merevségeinek) oldódását. Bővebben önismeret és tai chi kapcsolatáról.

2.Tai Chi és flow állapot..

A flow természetes létállapot, amely örömérzettel jár, kihívást élsz meg benne, felold, elégedettséget okoz, megnyugtat és akár euforizálhat is, egyfajta dinamikus meditációként is végezhető miközben a tudat könnyűvé és derűssé válik. Nincs célja, nem fizetnek érte, és nem muszáj csinálni. Sokszor észre sem veszed, hogy történik.. Ezt kutatjuk a tai chiban és az életben.

tai chi és flow állapot
tai chi és flow állapot

Számomra a flow – tai chi és flow állapot

A gyakorlás fontos örömforrás is számomra, mert flow (áramlás) élményhez segít. Mi ez? Csíkszentmihályi után: a tudatban a pszichés entrópiát, zavart eloszlatja, feloldja, rendezi, harmóniát teremt a tudat erőiben. A gyakorlás során a test-tudat-énélmény mélyül, finomodik, ezáltal fejleszti az Ént, ha az képes integrálni az élményt, és mindaz a sok, ami vagy, amivel foglalkozol, az egyre akadálytalanabbá, egyre átjárhatóbbá, egyre összehangoltabbá, egyre teljesebbé válik. Mert az Én minél inkább képes az integrációra, annál inkább képes életed egyik aspektusa, egyik oldala, illetve annak cizelláltsága áthatni, segíteni, támogatni és kiteljesíteni egy másik aspektusát Énednek, így gazdagodik a flowban az Énélmény. A sokból így egyre inkább az Egy felé közeledsz (és ez a legtöbb mi adható). Ez lehet a flow gyakorlás önismereti/önfejlesztő aspektusa, de gyakorolható akár spirituális hangsúllyal is, ahol az áramlásban lét maga az Út.

Flow hullám

Csíkszentmihályi óta a flow kifejezés köztudatba került, inkább pszichológiai értelemben. A modern mozgáskultúrákban is adoptálódott, inkább testi értelemben: jóga flow, vinyásza flow, weight flow, dance flow.. A flow koncepció eleve rokon a Tai Chi szellemével és gyakorlati módszerével, és tai chi gyakorlás közben is fellépő élményről van szó, bár ezen túlmenően flow élmény bármilyen tevékenység közben felléphet, de a tai chi talán mindennél jobban megágyaz neki 🙂

3.Alkalmazott művészet a tai chi flow

Hangsúlyos a Tai Chi alapelvek, képességek alkalmazása tai chi formanyelvtől és mozgástól függetlenül az élet különböző területein, pl. kommunikációban, egészségmegőrzésben, önismeretben, konfliktusban, gyereknevelésben, stb.. mindez a Tai Chi flow egyik jellegzetessége és személyes kutatási területem is sok sok éve.

4.Zen és a harc szelleme.. a benső harcművészet

Hol egyesül a zen és a harc szelleme? Zen gyakorlóként a tudat állapota fontos minden pillanatban, a zen tudat flow. Ebben a szellemben végezzük a tai chi gyakorlást, mint belső harcművészetet. A lassú épít, a gyors rombol. A lassú mozgás segíti a tudatosulás folyamatát és segít integrálni a tudatosan nem megélt impulzusainkat. Mozdulatlanságot keresünk a mozgásban, saját középpontunkat. A fejből a testbe, a jelenlétbe kerülést. A tai chi kardban a zen üres tudata és a szamuráj harci szellem ötvöződik. Kalandra fel!

“Mint harcos aligha küzdök nyereségért vagy veszteségért. Az ellenség nem lát engem. Behatolva a helyre, ahol Ég és Föld még Egy, ahová Yin és Yang még meg nem érkezett, gyorsan és szükségszerűen nyerek..” – Musashi

tai chi és flow állapot
tai chi lágy erő, a legfelsőbb erő, mint a víz

Wei Wu Wei – nemcselekvő cselekvés

Klasszikus taoista idea/ideál. Ami a környezetünket illeti, segít hogy megtanuljunk erőfeszítés, kétely nélkül, elégedetten, derűsen létezni, idomulva a külső jelenségekhez, más szóval segít integrálódni, harmonizálódni abban, ami Van az életünkben. Hogyan tudom támogatólag megélni, az engem első látásra nem támogató impulzusokat? Egy élet feladata. A wei wu wei középút, nem passzív állapot, nem öntudatlan, gyengeségből fakadó, kiszolgáltatott sodródásról van szó, hanem aktív, de oldott állapot, egyfajta integrált, tudatos jelenlét, amely során ellenállás, ragaszkodás és belefeszülés nélkül megyek azzal ami Van.

Visits: 470 | Today: 1 | Total: 102368