Oktató / Bio

Sápi Ádám,

tai chi, chi kung és jóga oktató, buddhista tanító, mozgásterapeuta, harcművész, zen gyakorló, kontakt táncos és bodyworker. Test, mozgás és önismeret orientált tréningeket, elvonulásokat vezet. 2011 óta tanít, rendszeres tai chi, jóga órák mellett szemináriumokon, műhelymunkákon, fesztiválokon és elvonulásokon, Mo-on és külföldön is, Berlin, Németország, Ukrajna, Libanon.

Jelen test-tudat szemléletmódját 20 évnyi gyakorlat formálta, mélyen érintett tai chi, chi kung, kontakt impro és bodywork terén, emellett gyakorol és tanít még: jógát, légzéstechnikát, zazent, kungfut, playfight-ot, emk-s, terápiás, és sexual bodywork-öt. Legfőbb kutatási területe a tai chi és kontakt impro fúziója. Szenvedélyesen foglalkoztatja, hogy a belső stílusú harcművészet és a kontakt alapú táncok szemléletmódjai, mozgásformái hogyan találkozhatnak és mi születik ebből.

Tai Chi és harcművészetek

Tanulmányok, képzések, gyakorlás

Alapvetően a magyar Taoista Egyház/Egyesületben tanulom a Yang stílusú (hosszúlépéses) Tai Chi Chuant, illetve Shen Dao kung fut, kardot, harci taijit és chi kungokat 2009 óta. Az iskola tiszteletbeli mestere Havasi András, tanítóim voltak továbbá Varga István, Goda Gábor, Nagy “Sáska” Zoltán. Korábban shaolin kungfut, chi kungokat gyakoroltam a Buddhista Főiskolán 2006/2008-tól, majd 2009-től integrál tai chit kezdtem tanulni személyesen az alapító Thay Hang Truong mestertől, majd Berki Renitől és Varga Istvántól (Arany Hegy alapítvány) és Pluhár Pál vezető oktatóktól. Később pár évet gyakoroltam Chen stílusú tai chit többnyire Tömösi Örstől, és berlini tartózkodásom alatt 2018-19-ben a Wudang stílusú iskolában (Wdp Berlin) tanultam további belső stílusokat (taiji, xingyi, bagua, tui shou, chi kung), melyet Ismet Himmet neve fémjelez. Bővebben forrásaimról itt.

Tanítás

2007 óta gyakorlok több féle chi kung, tai chi stílust és kung fut. 2013 óta tanítok életerő fejlesztő (Bian), 8 brokát, évszakspecifikus meridián és 5 elem alapú chi kung gyakorlatokat a jóga mellett. 2014-ben nemzetközi Integral Tai Chi oktatóit szereztem, tanítottam integrál tai chi 10 formát és flow szériákat, toló kezeket (tui shou) és klasszikus tai chi chuant a Buddhista Főiskolán, Arany Hegy és Compass Hungary egyesületekben, Aum, Asram és több stúdióban is Bp-en és Berlinben. 2017-ben állt össze bennem a Tai Chi Flow koncepció, amelynek 3 forrása az Integral Taichi, a Yang TaiJiQuan és a Wudang stílusú belső harcművészetek. A TCf egy saját rendszer 4 szinttel, amely integrálja a klasszikus és modern taichit, amelyhez a felkészítő szintek révén kezdők is könnyen be tudnak kapcsolódni és egyből taichi élménnyel gazdagodnak, a haladók számára pedig az elmélyítő szintek állnak rendelkezésre, amelyben képességeiket és a taichi haladó szintjeit és az alkalmazást gyakorolhatják. A TCf rendszer modulárisan felépített, személyre szabható, így jobban fókuszálhatsz arra, ami téged érdekel: egészségmegőrzés, energetika, mozgáskultúra, flow, harcművészet vagy önismeret. A TCf rendszer több éves képzési tervvel, iskolaszerűen lehetőséget teremt a tanulásra, gyakorlásra rendszeres órák, hétvégi workshopok, rövidebb tanfolyamok, hosszabb képzések és táborok-elvonulások formájában, online és élőben, Budapesten és több helyütt vidéken is elérhetővé téve a taichit mindenki számára.

Bővebben rólam és egyéb tevékenységeimről itt.

Kapcsolódó projektek

A harc szellemisége és a harcművészeti alapelvek adoptálása önismereti mozgásos bodywork keretrendszerbe egyik kedvenc témám és rendszeresen tartok e témájú workshopokat fesztiválokon, elvonulásokon, szakmai napokon, táborokban, itthon és külföldön nagyjából 2015 óta. Egy másik projektem Playfight néven fut és ide kapcsolódik, amelyben belső stílusú harcművészetek és kontakt alapú táncok találkozási lehetőségeit kutatjuk és gyakoroljuk.

Radikális TestTudat szemlélet

“My life was always been dedicated to practicing on body and movement, exploring the wisdom of Body and embodiedness, through this way reach and cultivate something more subtle essence – personality, soul, spirit, self, mind or however you wish to call it.”

“Hogyan válhat mindez önismereti módszerré spirituális megközelítésben, hogyan érhetünk el erőfeszítésmentes flow-t ezen test/mozgás szemléleten keresztül, hogyan közvetíthetjük ezt az állapotot mások felé, hogyan alakítja ez kapcsolódási mintáinkat és lényegíti át környezetünket.”

Dharma tanítói diplomáját a Tan Kapuja Buddhista Főiskolán szerezte összehasonlító vallásbölcselet és filozófia szakon (2005-2010). Diplomamunkájának címe Kultúrafüggetlen dharma (tan) – átadás és tanítás testi alapokon, testtudatosság, a test, mint tanító. Alternatív masszázs és mozgás terapeutaként (természetgyógyász, 2015-2017) a keleti mozgásformák szakértője és terápiás munkája ezen test szemléletmódokon és mozgásformákon alapszik és test-tudat kapcsolatának fontosságára igyekszik rámutatni.

Bővebben rólam és egyéb tevékenységeimről itt.

Radikális TestTudatról még itt.

Visits: 2026 | Today: 2 | Total: 118508