Tai Chi formagyakorlat – Képességek a tai chiban 1. rész

Mi az a Tai Chi formagyakorlat? A tai chi chuan kérem komoly dolog, többnyire rózsaszín pizsiben, édeskés andalító muzsikára szokás gyakorolni – legalábbis ez az első benyomások egyike, ha youtube-on böngészel kínai tai chi videókat. Ez a cikk sorozat ehhez nyújtana rövid betekintést, támpontokat és magyarázatot az alapok és a demonstrált képességek kapcsán. Sokféle forma van: gyors, lassú, szép, csúnya, sportos, táncos, harcos, meditatív, versenyszerű és művészetszerű, tetszik és nem tetszik, jang stílus és chen stílus, fegyveres és pusztakezes, klasszikus és modern stb. Mik is ezek a formák, mit mutatnak meg, mi ez a formanyelv és hogyan olvassuk? Ehhez szeretnék segítséget nyújtani az érdeklődőknek a következő cikk sorozatban.

tai chi formagyakorlat

Előbb nézzünk jang stílusú 48-as tai chi formagyakorlat, az előbbi egy nő előadásában, ami inkább áramlóbb egész, majd egy férfi előadásában, ez kikockázottabb, jobban látszik benne a technikák eleje és vége. A 48 azt jelenti, hogy 48 technika hajtódik végre benne sorban, láthatod feliratozva is, de eleinte ez nem fontos.


Aztán nézzünk chen stílust. Tengerparton és versenykörnyezetben is. Férfit és nőt is.

Lágyság, a tai chi, mint lágy box?

Víz box, pamut box, vatta box, lágy box, mennyei box.. A box azért terjedt el a tai chi kapcsán, mert amikor a harcművészetek nyugatra jöttek, akkor itt csak a box szó volt az, amit tudtak használni rá, annak ellenére, hogy eléggé idegen a klasszikus nyugati ökölvívástól. A Tai Chi Chuan-t hívják még vatta boxnak utalva arra, hogy a lágy erő művészete, amely diadalmaskodik a kemény erőn, és víz boxnak, mivel a víz bár lágy, de ha keményen támad a legkeményebb szikla sem tud ellenállni erejének. Lehet hegyi patak és lehet cunami. Hívják még vattába bugyolált acélnak is. Irdatlan erő belül, de finom lágy kívül. A bemutatóra szánt gyakorlat hosszú, szép és látványos, a harc egy pillanatnyi, csúnya és észrevétlen. Hívják még vattatyúknak is, ja nem az más. Hívják még mennyei boxnak, utalva arra, hogy a legfelsőbb művészet, a box útján a mennyekbe visz. Jól hangzik nem? Valójában a tai ji quan (tai chi chuan) -ban a quan öklöt jelent, amely a test és erő általi munkára utal, tehát a testhasználat és a harc által igyekszik a tai chit, az eredendő fensőbb / tökéletes állapotot megvalósítani.

Vizsgáljuk meg a harcosabb oldalt is. Nézzünk zhao bao és wudang stílusú tai chi formagyakorlat -ot is..

Nézzünk még fegyverest is.. és water boxingot (?!)

Ez a cikk gyakorlatias és láthatod a tai chit, ehhez a cikkhez tartozik egy elméleti rész, ahol kifejtem a tai chi szellemiség 4 aspektusát, ott meg olvashatod és megértheted a tai chit: Tai Chi szellemiség 4 aspektusa: harcművészet, önismeret, egészségmegőrzés, spiritualitás. Itt meg a gyakorlatrendszerekről írok: Tai Chi Chuan a klasszikus, Integral Tai Chi a modern, Chi Kung mindezek alapja és belső tartalma.

Tetszett? Ne maradj le a folytatásról! További epizódok a Képességek a Tai Chiban cikk sorozathoz:

  1. rész: A formagyakorlat – a lágy box?
  2. rész: Kemény és lágy – így teljes a tai chi
  3. rész: Földelés képessége és erős combok
  4. rész: Az ellazultság és központosultság
  5. rész: Körkörösség – páros gyakorlatok
  6. rész: hamarosan

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Kapcsolódj be a gyakorlásba te is! Aktuális programok itt, fb események itt, online kurzusok az online e-learning felületen itt.

Sápi Ádám, 2021
Visits: 1285 | Today: 1 | Total: 118506

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük