a Kard útja – tai chi kard

A tai chi táborban részemről a tai chi kard forgatás alapjaiba nyújtanék betekintést, ezt megalapozandó foglalkozunk strukturális gyakorlatokkal, ízületi sor funkcióival és megfelelő használatának lehetőségeivel, kp és periféria viszonyával és hullám mozgás képességével. Sok testbölcsesség és testtudat, tartás javítás, fasciális szemlélet, tenszegritás és biomechanika elvek és lehetőségek a testben.

Miért jó ez neked? Mindezek során megérthetjük és megtapasztalhatjuk hogyan áramlik az erő és energia a testben és hogyan nem. Chi Kungozol? Hogy hogyan tudod őrizni az energiát, esetleg gyarapítani azt és hogyan pazarolni.

A tai chi kard a test meghosszabbítása, egy újabb ízület, ha megérted az ízületeidben rejlő lehetőséget, megsejtheted a kardtáncoltatás művészetében rejlő kibontakozás lehetőségeit. Hogy hol találkozik a testhasználat, a harcművészet és a zen szelleme? A kardban. A kard messze több, mint csak fegyver. Ízelítőül mesélnék mi is a kard útja számomra: a kard művészete belső út a középpontba, szándék művelés, önmagam átalakítása, találkozás a belső erővel a mozdulatlan tudat megismerése. A kard vág, elvág hagyományosan az ártó energiákat, buddhisztikusan a tudat kibontakozásának akadályait, a zavaró érzelmeket és kötő erőket. A szakrális ikonográfiában gyakran lefejez, szimbolikusan az egótól választ el. Szétválaszt, jót és rosszat. Harcművészeti szempontból az akarat, a szándék megnemesítésének eszköze. Az elme lecsendesedik és kristály tiszta fókuszt, céltudatosságot, döntés és precíziós készséget fejleszt. Használata során kibontakozik az 5 elem tan az 5 féle kardtechnika révén.

Részlet a Bushido kódexből, a szamuráj hitvallásból:
A kard filozófiája: Van egy kardom. Egy katana. Íve, mint a büszke ember gerincének, éle, mint az igazság szavainak. Hozzá edzem magam. Mi a bodai shin? Mi a megvalósult vagy felébredett szellem, a bodai, a satori? Az maga az út. Ne gondolkodj. Ne kutass. Ne vágyakozz. Ne ragadj meg. Ne fogadj be. Ne engedj el.
Nincs otthonom; A saika tanden (testem) az én otthonom.
Nincs se életem, se halálom; az aum (légzésszabályozás muvészete), ami az életem és a halálom.
Nincs tervem; A kisan (az elso adódó alkalom megragadása) a tervem.
Nincs alapelvem; A rinkiohen (minden körülményhez való alkalmazkodás, és annak uralása) az alapelvem.
Nincs kardom; A mushin (tudat üressége) a kardom.

Kell ennél több? Gyere te is tai chi táborba!

Sápi Ádám, 2020-08

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Kapcsolódj be a gyakorlásba te is! Aktuális programok itt. Online kurzusok itt. És itt.

Visits: 339 | Today: 0 | Total: 118506

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük