Körkörösség a tai chiban – Képességek a Tai Chiban 5. rész

Ma csak egy videó a páros gyakorlásról, szépen csinálják, Ta Lü (Dalu) gyakorlatok, némi páros forma és alkalmazások, körkörösség, lágyság, erő. Körkörösség a tai chiban. Figyeld meg hogyan kering az energia az adok-kapok, teli-üres, jin-jang dinamika révén a két partner közt:

Tai Chi és a kör. Tai Chi alkalmazását gyakran hasonlítják ahhoz, mint amikor egy levegővel teli labdát egy vízzel teli kádba helyezünk. Ha a labdát nyomjuk lefelé ujjunkkal az mindig kifordul az erő irányából, ez a gömbfelület miatt adódik, ezért fontos a körkörösség elve. Ha tenyérrel vagy ököllel rácsapunk, akkor is kifordul az erő irányából vagy lesüllyed és az erőt magába szívva, átalakítva azt, kiugorva a vízből visszaadja azt. Próbáld ki és megérted az energia befogadás, átalakítás, visszaadás és a rugalmas erő elvét. A tai chi a kör mentén érvényesül.

6. alapelv: Figyelmet alkalmazzunk fizikai erő helyett
„A TaiJiQuan-ról szóló tanulmány azt mondja: “Ebben a művészetben az embernek figyelemre van szüksége, és nem fizikai erőre. A gyakorló ellazítja egész testét, még a legcsekélyebb erőt sem kell kifejtenie. Erőkifejtéskor ugyanis az inak, csontok és véredények összehúzódnak. Ez automatikusan történik. Ha nincs erőkifejtés, akkor a mozgásváltozások könnyedek, élénkek és természetesen körkörösek. Vagy kétségbe vonható-e, hogy erőkifejtés nélkül megtöbbszörözhető az erő?” Az egész testnek lefelé futó energiapályái és keresztkötései vannak, mint talajban a vizes árkok. Ha nem dugulnak el a vizes árkok, a víz átfolyik. Hasonló módon tud a Qi a lefutó energiapályákon és a keresztkötéseken cirkulálni, ha azok nincsenek elzáródva. Ha a Qi és a vér akadályba ütközik, a mozgások elvesztik élénkségüket, és az egész testet akár egy tollpihével is ki lehet billenteni az egyensúlyából. Ha azt mondjuk, hogy nem erőkifejtésre, hanem figyelemre van szükség, az azt jelenti, hogy a Qi a figyelmet követi (a figyelemnek engedelmeskedik). Ha a Qi és a vér jól kering, mindig áthatják az egész testet, és nem keletkezik elzáródás. Azok, akik sokáig így gyakorolnak, elnyerik ezt a belső erőt. Ezért folytatja így a TaiJiQuan-ról szóló tanulmány: “a pólusok lágyak és puhák, így válnak erőssé és acélossá.” Azoknak, akik rendszeresen gyakorolják a TaiJiQuan-t, olyan a karjuk, mint a vattába csomagolt vas. Az erő a pólusokba süllyed. A dilettáns módon gyakorlók sok erőt használnak, és csak látszólag erősek. Ha pedig nem fejtenek ki erőt, gyengévé és ingataggá válnak. Ebből látható, hogy erőkifejtésük csak felületes és külsődleges. Ez a legkönnyebb módja a figyelem nélküli erő alkalmazásának a mozgásban, ami csak rövid ideig működőképes.”

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Kapcsolódj be a gyakorlásba te is! Aktuális programok itt, fb események itt, online kurzusok az online e-learning felületen itt.

Tetszett? Ne maradj le a folytatásról! További epizódok a Képességek a Tai Chiban cikk sorozathoz:

  1. rész: A formagyakorlat – a lágy box?
  2. rész: Kemény és lágy – így teljes a tai chi
  3. rész: Földelés képessége és erős combok
  4. rész: Az ellazultság és központosultság
  5. rész: Körkörösség – páros gyakorlatok
  6. rész: hamarosan

Visits: 807 | Today: 1 | Total: 107552

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük