Mesterek és korszellem

Tai Chi mesterek

Ismétlés: Zhang San-feng volt aki megfigyelte, hogy ha testét és energiáit folytonosan és további kilenc szabály szerint mozgatja, az élet minden területén képes teret nyitni. Mozdulatait formagyakorlatba öntötte, és művészetét TaiJiQuan-nak (Táj Csi Csuan) nevezte el. Őt tartják a tai chi atyjának, alapítójának, a 12-13. szd-ban élt. Mivel ezzel a művészetével a világot mozgató erőket fedte fel, úgy kívül a világban, mint belső folyamatainkban, mára a TaiJi az élet szinte minden területén megjelent. Sokat gyakorolják, mint harci művészetet, egészség megtartás és gyógyítás területén is jelentős helyet foglal, de a meditáció szemlélődését és a művészeti oldal megteremtését is elősegíti.

yang chen fu tai chi 10 alapelv

Aztan a 19. szd vegen masik fontos alllomas Jang Csen-Fu, aki fura mod dagi volt, es akinek azt koszonhetjuk, h a tai chit publicizalta, azaz szelesebb tomegekhez juttatta el, nagyban leegyszerusitve azt. Az o altala kifejtett 10 alapelvet mar korabban megosztottam , itt a linken 12 alapelv van kifejtve, nemi kulonbseggel. Ha jol emlekszem rola jegyeztek fel tanitvanyok, h alvo allapotban a hasara ejtett rizsszemet is befogadta, majd visszalokte. Egyfelol hihetetlen erzekenyseg es szinte autonom testtudat, ami alvas kozben is mukodik a fiziologia szintjen, nemellenallas, befogadas, atalakitas, visszaadas elvek menten osztonos mukodes. (Ennel mar csak pillekezu halhatatlan taoista bolcs volt nagyobb, aki a karjara szallt verebet nem engedte elszallni, mihelyst a vereb elrugaszkodott volna, engedett karja lagyitasaval igy nem volt felulet, amirol el tudott volna a madar rugaszkodni.)

Jang Csen Fu legjobb tanitvanya volt Cheng Man Ching (aki jobb volt, mint Jang Csen Fu fiai) es aki halalos tudoveszbol gyogyult fel tai chi gyakorlasnak koszonhetoen, es aki abban jatszott fontos szerepet, h a tai chi nyugatra jott, allitolag verekedos ember volt, sosem utasitott vissza kuzdelem kihivast, huncut mokamester volt es szerette az italt es a noket, szoval minden fontos tulajdonsaga megvolt ahhoz, h igazan nagy lehessen :). O volt az, aki eloszor tanitott nem kinaiakat is, es tovabb egyszerusitette a jang tai chit, a 24-es forma is bizonyos szempontbol hozza fuzodik. Bar valszeg nem o volt koranak legnagyobb mestere, de o beszelt angolul, es megvolt benne a nyitas a nemzetkozi porond fele, tehat o lett a nyugatra terjedo tai chi egyik kulcsfiguraja a 20. szd masodik feleben. Rola mar vannak archiv felvetelek, itt pl tui shou instrukciokat ad amerikaiaknak:

Zárt tradíciók és nyitott korszellem

Minden jel arra utal, h a megnyilas es atalakulasok idejet eljuk, a 20. szazadban kezdodott es jelenleg is tart, mindegy, hogy tibeti buddhizmus, zen, hindu joga, tantra, vagy mexikoi samanizmus, a korabban evszazadokon at zart tanitasi vonalak felbomlottak es nyitotta, elerhetove valtak, vajon hova vezet ez? Azonban voltak es vannak, akik nem gondoltak, h aldasos kinyitni zart tanitasi tradiciokat a nyugat (vagy csak az arra nem melto tanitvanyok) szamara, ilyen volt Gong Er is, aki a 20. szazadban meghalt es magaval vitte a tobb evszazados Bagua tradicio egy valfajat, es igy tett megannyi mester, guru, harcmuvesz is, akik ugy dontottek, h inkabb a halal es elmulas, mintsem h a legdragabb kincset „disznok” ele vetni. A 20. szd-i harcmuveszeti berkekben zajlo atalakulasrol fontos film a Grandmaster Wong Kar Wai-tol, ami Bruce Lee mesterenek (Ip man) eleterol szol, nemcsak harcmuvesztileg fontos mestermunka, hanem filmmuveszetileg is, a filmben Gong Er sajnos haláláig nem tanította a Baguát (egy masik, kevesbe ismert belso stilus a TaiJi mellett), vmi talán örökre elveszett, lassuk csak:

Van egy masik fontos konyv is errol, olvasmanyos, regenyes formaban mutatja be a kinai harcmuvesz es taoista tradicio felbomlasat, hanyatlasat a 20. szd. elejetol a masodik feleig es a mester amerikai emigraciojaig. A konyv: a Taoista tortenet, amely egy 90 eves mester beszamoloi alapjan irodott a 20. szd viszontagsagos idoirol. Alapmu!

Hogy happy enddel zarjuk a tortenetunket, a jo hir, hogy a szerelem orok, ugyanebbol a filmbol egy masik jelenet, ahol Yip man talalkozik Gong er-rel, mert hogy van itt nem beteljesult szerelem is, amolyan wong kar wai –osan, finoman hangolva:

 Sápi Ádám, 2021-06, további írásaim

Tetszett? Ne maradj le a folytatásról! További epizódok a Forma és tartalom a Tai Chiban cikk sorozathoz:

  1. rész: A formagyakorlat – a lágy box? Nézz formákat!
  2. rész: Tartalom és forma viszonya – hagyományőrzés, múlt és jelen?
  3. rész: A Tai Ji Quan 10 alapelve Yang Chen-fu szerint – A tartalom kapcsán
  4. rész: Mesterek és korszellem – zárt tardíciók és nyitott modernitás

Tudtad, hogy a rizskeksz látványa nem csillapítja az éhséget? Kapcsolódj be a gyakorlásba te is! Aktuális programok itt, fb események itt, online kurzusok az online e-learning felületen itt.

Visits: 1181 | Today: 0 | Total: 107548

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük